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Question 

 

§3.2.13 require that luminaires which might overheat the lighted objects due to the applied lamp type, the 
shape of the reflector, the adjustable mounting means, location of mounting etc., shall be provided with the 
symbol for minimum distance from lighted objects. 
As decided and explained in DSH0836: “In case the temperature of the lighted object at a distance of 10 cm 
is less than 90°C, the distance symbol is not applicable.” 

 
Question: is it necessary to place that symbol also on LED industrial high bays, floodlights or street lights, 
where it is obvious from the installation instructions that they shall be mounted at a reasonable distance 
from the lighted object? 
 

Decision 

Answer: No,  Examples of luminaire types excluded from this requirement by the characteristics of their 
installation and use include(they will not overheat lighted objects due to installation hights): Street lanterns; 
Floodlights (for wide area lighting); high bay and other industrial luminaires intended for high level 
installation, ceiling mounted luminaires with a wide photometric distribution are installed at high level and 
will not be lighting objects as described in §3.2.13. Furthermore, luminaires using light sources with a 
relatively low surface temperature or low infrared content (e.g. fluorescent lamps, LED sources) are also 
considered unlikely to overheat any lit object.  

 

Note: for other luminaires as above other temperature measurements made during thermal testing (e.g. light 
source surface temperature, diffuser temperature, measurement of luminaire parts within the light path) may 
also be used to guide that no measurement of the lit surface is required.    
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